Geschiedenis

Waar is het begonnen

Al fietsende langs de nieuwe N279 om foto’s te maken ontdekt de fotograaf Wim op zijn terugtocht naar het dorp een bijzonder bord langs de weg. Bij de familie Meulenbroek op Laverdonk 3 staat een groot bord in de tuin met daarop: Hier komt onze groentepluktuin’.

Meer foto’s

En dat nodigt uit om af te stappen en een praatje te gaan maken.

cropped-13124825_1547042678924330_7789107067995190898_n.jpg

Benita en Ronnie willen heel graag vertellen over hun idealistische ondernemersplan en wat zij in de toekomst allemaal willen gaan bereiken.

Waar is het begonnen…

Benita vertelt dat ze dit als kind al heeft meegekregen van haar ouders. Mijn vader is eigenlijk de moestuinman. En wij hielpen allemaal mee om de bonen te rengen, de aardappels te poten, onkruid te wieden enzovoort. Wij ‘aten ‘uit de tuin, maar er werd ook een varken gehouden voor het vlees. Zo ben ik opgegroeid. Wij kwamen uit Nuland en Ronnie kwam uit Heeswijk-Dinther. Samen met mijn ouders hebben wij toen deze plek gekocht en er een huis op gebouwd. De grond hebben we aan een boer verhuurd.

Het roer moest om…

Al lange tijd voelden zij de tweestrijd tussen groenten eten uit eigen tuin en het gebruik van, niet natuurlijke, bestrijdingsmiddelen. En toen moest ,door familieomstandigheden, in 2015 het roer om. Hier geldt: Van een nood een deugd maken !!!
Ze volgden hun hart en begonnen met hun eerste veldje te bewerken en aardappels te poten. Samen met hun beide kinderen hebben ze dit proces uitgevoerd. En werd na de eerste oogst van de onbespoten aardappelen een buitenstalletje gezet waar ze te koop waren. Ook de onbespoten appels lagen daar te koop . En dat bleek een groot succes.
Inmiddels hebben zij de grond weer helemaal terug in eigen bezit en is de groentepluktuin een feit.

13312757_1553592398269358_1552264547898076535_n

 

Vers-lekker-gezond-onbespoten-alles natuurlijk

Dit is het motto van Ronnie en Benita. Inmiddels zijn er al meer dan 50 verschillende gewassen geplant, diverse koolsoorten, sla, aardappelen, wortels en kruiden en kun je zelf komen plukken of geplukte groenten en kruiden kopen. Maar het allerbelangrijkste vinden zij toch dat de mensen en vooral kinderen kunnen beléven hoe alles groeit.

Iedereen is welkom…

Als de poort open is dan ben je meer als welkom om deze twee enthousiaste mensen persoonlijk te ontmoeten en hun tuin te bewonderen. En dan neem je beslist ook iets van hun tuin mee naar huis voor een heerlijke maaltijd.
Wil je ze volgen kijk dan op facebook Groentepluktuin ‘De Meulenhof’

Tekst: Ine Zonneveld